Mini tompoezen maken♥

Tompoezen zijn het lekkerst als je ze zelf maakt.

        Ingrediënten

 

 

     Materialen

Mixer of garde

Bakplaat met bakpapier

     bereiding:

Verwarm de oven op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien en snijd  uit elk velletje 6 rechthoekige stukken. Leg de stukjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in 15 tot 20 minuten krokant. Klop ondertussen met een mixer of garde de eierdooiers, bloem en een klein beetje melk tot een gladde gele massa. Doe de rest van de melk in een pan en breng zachtjes aan de kook, voeg de suiker en vanille extract of merg toe en roer totdat deze zijn opgelost. Giet dan beetje bij beetje de warme melk bij de eierdooiers en blijf ondertussen goed kloppen anders ontstaan er klonters. Giet alles terug in de pan en breng zachtjes aan de kook en laat het mengsel in een paar minuten indikken. Zet het vuur uit en laat de room onder af en toe roeren afkoelen. Roer de poedersuiker met een paar druppels water tot een stevig mengsel. Het moet niet vloeibaar zijn maar nog wel smeerbaar. Voeg een paar druppels kleurstof toe en meng tot een egaal glazuur. Haal de krokante plakjes bladerdeeg uit de oven en besmeer de helft met het gekleurde glazuur. Schep op de andere helft de afgekoelde room en dek af met een geglazuurd plakje bladerdeeg. Serveer ze direct of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

 

Macarons

Ingrediënten 

Opbrengst: 40 macarons

  • Macarons
  • 6 eiwitten
  • snufje zout
  • 400 gr poedersuiker
  • 250 gr fijngemalen amandelen (amandelmeel)
  • 1-2 druppels kleurstof voor voeding (geel, roze, bruin en groen)

 

 vulling

  • 350 gr poedersuiker
  • 240 gr zachte boter
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 1 eetlepel verkruimelde pistachenoten
  • 1 eetlepel cacaopoeder

 

Bereidingswijze
Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 14min  ›  Extra tijd: 30min rusten  › Klaar in:1uur29min 

    1. Doe de eiwitten in een schone metalen kom met een snufje zout. Klop de eiwitten helemaal stijf. Voeg 1 eetlepel poedersuiker toe en blijf kloppen. Zeef de helft van de resterende poedersuiker erdoor en blijf mixen op de hoogste stand tot je een glanzend mengsel krijgt. Mix de resterende poedersuiker erdoor.
    2. Schep voorzichtig de gemalen amandelen door het eiwitmengsel. Blijf doorscheppen tot je een glad mengsel krijgt.
    3. Verdeel het mengsel over 4 kommetjes. Meng in elk kommetje een of twee druppels kleurstof van een bepaalde kleur, om zo het roze, gele, groene en bruine beslag te krijgen.
    4. Vul een spuitzak met een van de mengsels. Spuit kleine cirkels (ongeveer 2 cm in diameter) op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met de rest van de mengsels (maak wel eerst de spuitzak schoon).
    5. Verwarm de oven voor op 170°C. Zet de macarons 30 minuten opzij.
    6. Maak ondertussen de vulling: Klop de boter romig met een elektrische mixer. Voeg de poedersuiker toe en mix door tot een glad geheel. Klop de vanille en slagroom erdoor en blijf mixen tot je een licht en luchtig mengsel krijgt.
    7. Verdeel de boterroomglazuur over vier kommetjes. Roer de cacao, citroenrasp, pistache en aardbeienjam door elk van de kommetjes om zo vier verschillende vullingen te krijgen. Zet apart.
    8. Nadat de macarons 30 minuten op kamertemperatuur hebben gestaan, bak je ze 14 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.
    9. Zodra ze zijn afgekoeld bestijk je de platte kant van een makroon met de bijbehorende vulling. Dek af met een andere makroon. Serveer direct of bewaar ze in de koelkast in een luchtdichte trommel.